BL meccsek elemzése

PSG vs Chelsea első félidő

 

Ahogyan azt előzetesen is várni lehetett a BL nyolcaddöntők első nagy rangadója, a PSG-Chelsea meccs nem hozott túl sok izgalmat, főleg az első félidő. Ezt fogom röviden, nagyvonalakban összefoglalni. Az elemzés kizárólag a meccs első félidejéről fog szólni.

 

Mourinho nem betolt busszal kezdte a meccset, de a Chelsea játékát így is a biztonsági játék jellemzte. Támadást nem is tudtak kezdeményezni. Nézzük is meg, hogy ez miért történt:

psg

Ezen a képen megfigyelhető, hogy a Chelsea védőharmadában 6 sárgamezes tartózkodik. Ez teljesen fölösleges, hiszen ezen a területen nincs egyetlen letámadó PSG játékos sem. A középső harmadban 5 emberes fölényben van a párizsi csapat, ezért a Chelsea csak felíveléssel tudja a támadóharmadba juttatni a labdát.

Ha a Chelsea játékosok a nyilak szerint helyezkednek, könyen több terülthez juthattak volna.

psg3

Ha sikerült előre juttatni a labdát, akkor sem tudtak helyzetet kialakítani, mert a PSG védők ott is óriási létszámfölényben voltak.

psg4

psg2

Itt is látható a kékmezesek fölénye, ráadásul a támadás csak egy irányba folytatható, így a védők könnyen megszerezték a labdát.

Viszont a Chelsea játékában többször is megfigyelhető volt, hogy magasan letámadtak. Valószínűleg Mourinho azt tervezte, hogy a letámadás után labdát tudnak szerezni és helyzetet alakítanak ki, vagy a PSG védők előre rúgják a labdát, vagy bedobásra rúgják. Ha sikerült elérniük, hogy PSG kapujához közel harcoljanak ki dobást, akkor máris ott vannak az ellenfél kapuja előtt. Nem tudom, hogy a Chelsea hogyan akart helyzetekig jutni, de ha ez volt a terv, akkor nem vált be, hiszen a PSG védők könnyen megtartották a labdát.

psg7

Kb. 10 perccel az első játékrész vége előtt egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést a Chelsea, hozzáteszem nem szépen felépített akció után. Ezután a letámadás is hátrébb kezdődött.

 

Szinte ugyanez elmondható a PSG játékára is, azzal a különbséggel, hogy Blanc együttesének volt stratégiája a védelmi vonal áttörésére. De először nézzük meg a kékmezesek biztonsági játékát.

psg5

Már ezen a képen is megfigyelhető, hogy az egyik párizsi csatár az Chelsea által hagyott üres területbe helyezkedik. Ezt a játékost többször próbálták keresni a védők. Ha nem sikerült megjátszani, akkor hosszú előre íveléssel próbálták megtalálni Cavanit, vagy Ibrát, akik rendszerint megnyerték a fejpárbajt. Ebből 2-3-szor is tudtak helyzetet kialakítani.

psg6

Ez a kép is kísértetiesen hasonlít a felső képhez. Az egyik csatár megint visszalép az üres területbe, és keresik is őt a társak.

A második felidőben már többet kockáztattak a játékosok. Több lehetőséget alakítottak ki, főleg a PSG, aki kigondoltabb támadójátékkal játszott, míg Chelea támadásai koatikusak voltak, csak Hazard tudott zavart kelteni. Remélem, a visszavágó már érdekesebb meccs lesz.

 

Sajnos nem volt időm részletesebb elemzésre, és a meccs sem “érdemli” meg, hogy bővebben foglalkozzak vele, de ha van valami észrevételetek a meccsel kapcsolatban, akkor írjátok le. Hajrá!

 

Schalke 04 vs Real Madrid gólelemzés

 

A Real Madrid könnyen, de nem gálazva győzte le ellenfelét, a német Schalkét. A madridiak kontrollálni tudták az eseményeket, de nem mindig tudták áttörni az ellenfelük védelmi vonalát. Ez annak is köszönhető, hogy Di Matteo “betolta a buszt”, viszont vendégek is tehetnek róla, hiszen keveset mozogtak, keveset cserélték a pozíciójukat. Én most nem ezzel fogok foglalkozni, hanem csupán a gólokkal.

A Real játékosok elvesztették a labdát. Ezután máris felvették a megszokott védekező alapállásukat, a 4-4-2-őt.

real

Pár passzt követően a németek elvesztették a labdát. A Realnak sikerült zavartalanul kijuttatni a labdát a pálya szélére.

real2

Bale úgy ítélte, hogy a játék nem folytatható előre, ezért hátra passzolt.

real3

A labda pár átadást követően a másik oldalra került. Ott szintén nem folytatható előre a támadás, mert Ronaldo behúzódott középre, Benzema pedig nem ment ki szélre segíteni fal áttörését. Itt Bale mozgása kulcsfontosságú. A walesi szintén középre húzódik, de ezzel az egyik középpályást is elvitte a posztjáról, akinek a helyén óriási üres terület keletkezett.

real4

Isco a bal szélen nem tudta folytatni a támadást, ezért Kroosnak passzolt, aki Lucas Silván keresztül eljuttatta Carvajalhoz a labdát, aki teljesen egyedül várta azt. Megfigyelhtő, hogy a csatárok gondolkodás nélkül beadásra helyezkednek.

real5

Carvajal beadása annak ellenére is remekül sikerült, hogy a gyengébbik lábával cselekedett. Ronaldora ketten is vigyáznak, de az egyik Schalke védő sem tudja lekövetni a portugál mozgását, így zavartalanul bólinthat a kapuba.

A másik gól szintén hasonló volt, hiszen a támadás kulcspontja itt is az oldalváltás volt. De haladjunk sorjában. Egy előre rúgott labda után a Real megszerezte a labdát. Lucas Silva remekül ismerte fel, hogy a jobb szélen nem folytatható a támadás, és középen üres terület van.

223

Tovább is vitte a támadást. A bal oldali üres terültbe érkezett Isco és Marcelo is.

224

Végül Marcelo kapta a labdát. Két lehetősége is volt:

1) Az oldalvonal felé húzódó Ronaldonak passzol

2) Befelé vezeti a labdát, ahol Hernandez is megjátszható.

225

Marcelo a második lehetőséget választja. A brazil fut tovább, hogy a támadás folytatható legyen. Ronaldora ketten is rátámadtak, de egy gyönyörű csellel áthámozta magát a portugál rajtuk, és ezután passzolt Marcelonak.

226

227

Marcelo egy érintés után lő. Az eredmény: gyönyörű gól.

228

 

 

Zárszó

 

Remélem tetszett az elemzés. Szeretném, ha kommentelnétek. Tervezek elemzést a jövő heti fordulóról is.

Vélemény, hozzászólás?