Kiscsapat vagy nagycsapat?

Kezdjük azzal, hogy 2014. november 1-jén a Barca ellen nem akármilyen játékkal győzött. Ezután pár hónap  múlva két góllal verte az Atletico Madridot. Tegnap a Real Madrid ellen is emberfeletti teljesítményt nyújtottak. Bár megverni a madridiakat nem sikerült, ki kell emelni fantasztikus játékukat. Tízzel többet lőttek kapura, 53%-ban birtokolták a labdát és többször is gyönyörő cseleket mutattak be. Ezek szintén sokatmondó adatok. A csapat, akiről szó volt nem más, mint a Celta Vigo, a spanyol kiscsapat, de úgy játszottak, mint egy nagycsapat. Megérdemlik, hogy kicsit bővebben foglalkozzak velük.

 

Játékuk hasonlított a Barcáéhoz. Fő erényük az 1 vs 1 elleni szituációk, de taktikailag is nagyot alkottak. Jól tartják meg a labdát, és erre tudnak építkezni. Hozzáteszem, a pálya nekem túl szélesnek és hosszúnak tűnt, lehet, ez is közrejátszott. Taktikájuk az, hogy amint az egyik védőjátékos kilép, egy Celta játékos máris fut az általa hagyott üres területbe. A védőjátékos kilépését a védelmi vonalból angolul pressure-nek nevezzük.

Ezen a képen láthatjuk, hogy a két középsővédőn két támadó van. Ez fontos lesz a támadás folytatásában.

ffff

Illarra kilép a második védelmi vonalból (pressure), és a helyére Larrivey igyekszik. Senki nem tart vele, mert az egyik középsővédő sem mer olyan magasra felfutni. Látható, hogy két játékos is mutatja, hogy Larrivey üresen van.

f

A támadás folyik tovább, és az üres játékost még mindig nem tudta felvenni senki. Végül szinte teljesen üresen magkapja a labdát, de nem tud vele mit kezdeni, így az ígéretes akció eredménytelen lett.

fffffffffffffffffffffffffffffff

Ilyen helyzetek voltak közelebb a kapuhoz is… Carvajal pressure-özi a teljesen üres Celta játékost. A helyén lévő üres területbe újra teljesen üresen érkezik egy játékos. Ehhez hasonló  képek nagyon sokszor ismétlődtek a meccs folyamán.

ff

Illarramendi rendszeresen hibákat vétett, ezért is hiányzik a Realnak ennyire Modric.

Arról már beszéltem, hogy a Celta játéka hasonlít a Barcáéra. Ezt a játékot nagyon jól összefoglalta a valogatott.blog.hu szerkesztője egyik cikkében. Idézem:

“1. A Barcelona a sokpasszos játékával kitalálta és tökéletesre csiszolta a kettős négyesláncok ellenszerét:

a) Olyan gyorsan járatják a labdát, hogy a kitörő játékos ne tudjon labdát szerezni… sőt… ha lehet, ne is alakuljon ki párharc…
b) Folyamatosan “PRESSURE”-re provokálják az ellenfelet, mert ekkor keletkezik rés a négyes láncban (ezt látjuk, amikor a támadó az ellenfél védősorának háttal kapja a labdát és egy érintésből vissza is játsza azt ugyanannak az embernek, akitől kapta (Tiki-taka)
c) a folyamatos súlypontáthelyezéssel (a Barca a középpályán nem előre-hátra, hanem mindig balról jobbra, oda-vissza járatja a labdát) arra kényszerítik a kettős négyes láncot, hogy tolódjon a pálya egyik oldaláról a másikra… Ha túl gyorsan, túl gyakran kell tolódni, az drámaian megnöveli a kivitelezési hibákat a 8 játékos együttes mozgásában

2. A Bayern München 2013-ban megmutatta, hogy hogyan lehet legyőzni a Barcelona verhetetlennek hitt taktikáját
a) A játékosállománnyal a játék területet egy 20×30 m-es felületre szorítják össze
b) 10 emberrel védekeznek és minden ponton egyszerre azonnali PRESSURE+COVERT nyomnak, amint labdát veszítenek
c) Kikényszerítik a párharcokat és aggresszióval megnyerik azokat a pálya minden pontján (olyanokat lehetett látni 2013-ban a Bayerntől, hogy Arien Robben az ellenfél szögletzászlójánál becsúszva védekezik !!!! – őrült dolog… mindez Robbentől, aki nem a védekezés királya)
d) Azonnali támadásba kapcsolnak át mind a 10 mezőnyjátékossal, amint megszerzik a labdát
Én úgy hívnám: “High Pressure” a pálya minden felületén 90 percen át…

 

Nolito, a Celta legjobbja

 

Nekem nagyon szemet szúrt (jó értelemben) Nolito fantasztikus játéka. Bejátsza az egész bal oldalt,  jó passzai vannak, hatékonyan cselez (10-szer), jól lő és nem utolsó sorban gólt is szerez (tegnap is). Nem lepődnék meg, ha jövőre már más csapat mezében látnám.

noli nol

 

 

Gólelemzés

 

Ne feledkezzünk meg a Realról sem. Nem játszottak tegnap jól, de 4 gólt még így is szereztek.

Az első gól Nolito gyönyörű cselsorozatát követően született. 1-0 a Celtának.

Ezután pár perccel később a Real is szép gól szerzett. Ronaldo kihúzódott jobbra, és létszámfölény alakult ki a Real javára. Carvajal passzol a remekül helyezkedő Jamesnek. A kolumbiai remekül vette észre, hogy Carvajalt megkettőztek, és a két védelmi vonal közé pozicionálta magát. Carvajaltól kapta a labdát, és a beinduló Ronaldónak passzolt. A védők nagyon lemaradtak róla, hiszen Carvajalra figyeltek. Ronaldo bevezette az ötösig, majd passzolt. A Celta védők már azt sem tudták hol vannak. A beadást még kikotorták a kapu elől, de érkezett Kroos…és gólt lőtt.

A második Real gól is egy szép összjátékot követően született. Carvajal, Illarra és James elmozgó játékkal kihozta a labdát. Carvajal a visszalépő Chicharítónak passzolt, aki egy szép átvétellel lehámozta magát a védőjétől. A mexikói előtt üres terület lett, és egy James-szel való kényszerítő után egy újabb embert játszott át. A labda visszakerült Jameshez, akire már a Celta középsővédője lépett ki, a kolumbiai pedig a kilépő védő mögött beinduló Chicharítónak passzolt, ő pedig nem hibázott.

Ezt követően a Celta egyenlített. Mina-t kívülről fogta Marcelo, így a kékmezes könnyen átvehette a játékszert és megelőzhette a Real hátvédjét. Egészen a tizenhatoson belülre vezette a labdát. Első lövése kapufa, második gól.

A félidő végén egy kontra után James szerzett gólt. Ronaldo keverte meg a védőket, majd a teljesen üresen futó kolumbiainak adta. Ő egyet igazított a bogyón, és tizennyolcról lőtt. A lövést blokkolták, így teljesen más irányba ment a labda, de Rodríguez lövőtechnikáját ismervén lehet akkor is gól született volna, ha nem érnek bele.

Ha már a Celtából Nolitót emeltem ki, a Realból Jamest kell. Nagyon jól játszott, főleg az első félidőben. Nagyon jól lát a pályán és különleges passzkészsége van. Nagy kincs a Realnak. Tervezek róla hosszabb elemzést is.

A meccset eldöntő gól Ramos nagyszerű előretörését és passzát követő Chicharító helyezés után jött. Itt Chicha remek átvételét és Ramos mozgását érdemes kiemelni. nem véletlen játszott szerdán a középpályán. Védő létére gyors, be mer vállalni rizikós cseleket, előretöréseket és játékintelligenciája is megsüvegelendő, így nem meglepő, hogy középen is tud játszani.

Ha valaki nem látta a meccset, és nem értette meg a gólok elemzését, akkor ajánlom ezt a rövid összefoglalót.

 

Zárszó

 

Köszönöm, ha elolvastátok, remélem tetszett. Észrevételeket bármikor szívesen fogadok kommentben.

 

 

 

 

One thought on “Kiscsapat vagy nagycsapat?

  1. Tisztelt attareal!

    Örülök cikkednek, mert végre nemcsak a gigászokról van szó, hanem olyan “kisebb”, vagy kevésbé neves csapatokról is, amelyek igenis figyelemreméltó játékot produkálnak!
    A Celta számomra nagyon szimpatikus játékot képvisel.

    Üdv: PAimar

Vélemény, hozzászólás?