Mit vettél be MAGYAR FUTBALL???

Mit vettél be MAGYAR FUTBALL???

2015.április 11.-én megtekintettem a Honvéd FC (Kispest) DVTK OTP Bank liga “rangadót”. Ma már kis országunkban azért elhamarkodott ilyen elnevezést adni egy-egy futballmeccsnek, hiszen ami talán még megmozgat valakit is NB1-es életünkben az-az FTC – UTE találkozása. Régi futballszurkolókat hallgatva kettős rangadókat meséltek a Népstadionból, óriási hangulatot, tetszetős futballt és rengeteg szurkolót. A játékosok óriási tudással rendelkeztek, amelyet öröm volt nézni, és Nyilasi, Törőcsik nevét zengették a lelátók. Na de térjünk vissza a szomorú valóságba. Elutaztam Kispestre, és nekivágtam a Bozsik Stadionba való bejutásnak. Természetesen az új nagyszerű találmány ( szurkolói kártya) ismét főszereplő volt, mert a nem megfelelő rendszer miatt nagyjából 30-40 perc volt a bejutás úgy, hogy cirka 5 fő volt előttem. Bejutottunk, helyet foglaltunk, vártuk a kezdést.  Persze teltházról nem igazán beszélhettünk, mivel  1100 néző váltott jegyet a megmérettetésre, ebből kb 200 diósgyőri, a hangulat minőségéről az általában mindig sztrájkoló Kispest ultrák gondoskodtak. Már csak percek, másodpercek választanak el minket a kezdő sípszótól. A lelátón uralkodik a szokásos optimizmus: ” Megint 5 perc után gólt kapunk, aztán mehetünk jövőre kártya nélkül meccsre… ”

Elkezdődik a mérkőzés, és láss csodát 7 perc után vezet a diósgyőri alakulat. Mintha csak a nagykönyvben meg lett volna írva. A Marco Rossi által irányított alakulat egy különféle légiósokból, nyomokban olasz stílusú gárdát rakott össze, amelyre én az egész sztorit ki fogom hegyezni, Sivic Tomislav pediglen a sajátos balkáni modorára építette játékát. A DVTK jobb oldalon vezetett támadást, ahol tulajdonképpen 1 az 1 elleni szituációban megverte védőjét Marjanovic Lazar, és Kemenes kapujában landolt a labda. A 31. percben Hidi Patrik szerezte egy távoli bombával csapata egyetlen gólját, mely az egyenlítést is jelentette. Ezek után a mérkőzés folyt a megszokott unalmas hazai szinten, kissé szervezetlenül, néhány alapszabályt mellőzve ( gondolok olyanra: támadásnál kihúzom a területet, védekezésnél szűkítek, vagy távolodok a labdás csapattársamtól, nem pedig rászaladok. ) Na tehát a mérkőzés lezajlott a maga kis iramában, a Honvéd kiegyenlített, és megosztott pontokkal elvonulhattak a csapatok. Szakmailag nehéz belelátni ebbe a mérkőzésbe, mivel  nekem még nem olyan a tudásom, hogy mindent észre tudjak venni, de sajnos úgy is gondolom, hogy nagy szakmaiságot nem is lehetett volna látni. Egy dolog viszont nagyon megfogta a figyelmemet. Egy idősebb Úr Jani névvel a mezén kb 5 percenként azt ordította, hogy “TÁMADÁS!!!!! FEGYVERBE!!!!!!!” . Vajon miért? Rögtön ez jutott az eszembe. Talán Ő még láthatta a régi nagyokat játszani? Talán. Rossi érkezésével egy olasz szakembert ugyan tudhat a soraiban a Honvéd FC, viszont akármennyi légióst hoz ide, akármilyen szakmai munkát végez, az a Kispest nem lesz a régi, mivel stílusidegen dolgokat művel. Az olasz stílus homlokegyenest más irányt képvisel, mint amit képvisel Puskás, Bozsik, és az utánuk következő játékosok évtizedekig. Az olaszok egy nem túl látványos, az ellenfél játékát megölő, de a helyzeteket kegyetlenül kihasználó, nem túl cifra, védekező beállítottságú futballt képviselnek. A tradicionális vörös-fekete futball pedig a brazilos, játékos, cseles, néha a szépségbe belehaló, fifikás játékos játékot képviselte, amely támadott. Az Úr ezt hiányolta. Kissé groteszk öröm volt a félidőben tartott kis ünnepség, amellyel Puskás Ferencről emlékeztek születésnapja alkalmából. Szót kapott mindenki aki fontos,  beszéltek Öcsi bácsi nagyságáról, a régi nagy kispesti csapatról, és a Puskás- Szuzuki Kupa győztes utánpótlás alakulatuk kapusa is szót kapott. Ekkor ismét felvetődött bennem egy kérdés: Ha ezek az emberek ennyire üdvözlik Öcsi bácsit, és régi nagy csapatukat, akkor most miért ölik meg saját tradíciójukat olasz focival?

One thought on “Mit vettél be MAGYAR FUTBALL???

  1. Szerintem nem is az a baj, hogy olasz játékot játszanak. Egyrészt mert a Honvéd játékosállománya még véletlen sem nevezhető magyar mentalitásúnak, másrészt pedig a mai magyar futballtársadalomban rövid idejig még az is el tud érni eredményt, aki szervezetten játszik, a begyakorolt taktika szerint, és nem ötletből.

    A színvonal emelése érdekében szerintem az első lépés az lenne, ha rendesen megtervezett játékot játszanának. Persze felfedezhető némi tudatosság, de ezeknek egy része ösztönből jön a játékosoknak, másrészt ez olyan kevés tartalom, hogy a focista inkább belebonyolódik, mert nem tud minden játékhelyzetben megfelelően cselekedni, ugyanis az nincs begyakorolva. Arról nem is beszélnék, hogy a játékszervezés 75% a-át pontrúgások begyakorlása tölti ki.

    Ha hosszú távon akarunk valamit elérni, akkor lesz igazán fontos az egységes magyar kultúra, stílus kialakítása, felébresztése.

    Üdv.: attareal

Vélemény, hozzászólás?