Real Madrid vs Real Sociedad meccselemzés

A Real Madrid Cristiano Ronaldo nélkül is könnyedén verte hazai pályán a Real Sociedadot, bár a baszkok nem nehezítették meg a Madrid dolgát. A Real (a Real név a továbbiakban a Real Madridra fog vonatkozni) a szokásos stílusában, játékrendszerében játszott. Védekezésben a 4-4-2-őt használták, támadásban pedig a jobb oldali középpályás magasabban helyezkedett, mint a többi középpályás. A tegnapi meccsen ez James volt.

A meccs elején a Sociedad megszerezte a vezetést egy szögletből.

Snímka

A képen láthatjuk, hogy gólszerző Elustondóról lemarad a védője. A másik madridinak már van embere, ezért nem meri átvenni őt.

Ezután a Real hamar kiegyenlített, és nem adott több esélyt ellenfelének. A Sociedad 5-3-2-ben védekezett (ez megfigyelhető volt a Barca ellen is), de a madridiak így is sokszor tudtak a létszámfölényes szituációt kialakítani a támadóharmadban.

Snímka5

Ezen a képen jól látható az 5-3-2. Megfigyelhető még, hogy a Real szélsőhátvédei (Carvajal, Marcelo) nagyon magasan helyezkednek, így könnyebben tudnak létszámfölényes helyzetet kialakítani.

Snímka1

Itt látható, hogy a Real könnyen 3:1 elleni helyzetet tudott kialakítani.

képll

Sokszor eltolódott a baszkok védelme és üres területek nyíltak a Real Madrid előtt. Lásd felső kép.

Még egy példa:

Snímka11

Ezen a képen is jól látható, hogy a Sociedad 5-3-2-es védekezése ellenére is könnyen áttörhető a védelmi vonaluk. Pár héttel ezelőtt a Barca ellen ez a játékrendszer hatékony volt.

A beadásokra is rendszerint többen érkeztek.

Snímka6

A Sociedad védőknek sok gondot okozott az is, hogy a Real játékosok (főleg Isco) cselzéssel is áttörték a védelmi vonalat. A vendég csapat védőinek a figyelme folyamatosan megosztott volt, mert nem tudták egy irányba terelni a Real Madrid támadásait.

Snímka3

Snímka2

Mindkét esetben megfigyelhető, hogy a támadás több irányba is folytatható, és utána is könnyen megváltoztatható a támadás iránya. A Real teljesen megszállta az ellenfél térfelét.

Labdavesztés után a Real játékosok igyekeztek minél hamarabb visszaszerezni a labdát.

Letámadás:

Snímka10

Vajon kinek lehet dobni?

Visszatámadás:

Snímka8

Snímka9

A Real játékosok azonnal visszatámadnak. Látható, hogy Carvajal nem megy vissza eredeti pozíciójába (jobbhátvéd), hanem segít a visszatámadásban. A Sociedad játékosok legtöbb esetben előre rúgták a labdát, de a legtöbb esetben nem tudták megszerezni, mert ott is Real fölény volt.

Snímka7

Rendesen felépített támadása nem nagyon volt a baszk csapatnak. A Real védők egyértelmű fölényben voltak a védekező harmadukban is.

Snímka4

Ezek a szituációk szinte minden Real meccsen megfigyelhetők (Real Madrid stílus). Ancelotti keze alatt sokkal szebb focit játszik a Real Madrid. Nem csak hosszas védekzés utáni kontrákból tud gólhelyzetet kialakítani, de nem veszett ki teljesen a játékukból.

 

Real Madrid kontrajáték

 

Remek videó a Real kontratámadásairól: https://www.youtube.com/watch?v=BZ0fdvGmbk4

Én egy kicsit kiegészíteném. Sokszor észrevettem, hogy a Real úgy vezeti a kontráit, hogy általában eggyel többen futnak fel a támadásokkal, mint ahány védő védekzik. Ez azért is hatékony, mert támadásnál létszámfölényben vannak, viszont védekezésnel nem kerülnek nagy emberhátrányba.

Snímka12

Snímka13

 

Zárszó 

Elsősorban szeretném megköszönni az írási lehetőséget Ferenczi Attilának. Nincs edzői diplomám, nem játszottam komoly ligába, ezért szeretném, ha cikkemet kommentelnétek, és leírnátok, ami esetleg nem úgy van, ahogy azt én látom. Remélem tetszett, és Ti is kedvet kaptok az iráshoz.

 

 

2 thoughts on “Real Madrid vs Real Sociedad meccselemzés

 1. Üdv!
  Nagyon örülök neki, hogy nemcsak én publikálok ezen a platformon mérkőzéselemzéseket!

  Persze nem szeretnék megmondóember lenni, de -ha beszélsz angolul- nézd meg Gary Neville és Jamie Carragher elemzéseit YouTuben vagy DailyMotionon, szerintem nagyon jó aspektusokat, ötleteket lehet tőlük átvenni, amit érdemes figyelni elemzésekkor. Persze a technikájukkal nehéz felvenni a versenyt, de amíg ezt hobbi és kedvtelés szintjén csináljuk, addig senki egy szót sem szólhat ezért.

  Ha pedig találsz Paint helyett valami jobb képszerkesztőt, azt velem is megoszthatnád, mert nem nagyon találok olyan programot, ahol tudok rajzolni nyilakat, szaggatott nyilakat, szaggatott vonalakat, stb.

 2. Szia!

  Neville videóit én is szoktam nézni, de mindig értem miről van szó, főleg a furcsa szakszavakkal vannak gondjaim. Általában ki tudom következtetni a képekből.

  Én úgy tudom van valamilyen internetes oldal, ahol videókat és képeket is lehet szerkeszteni, de többet nem tudok róla. Hasonló, mint az Opta, de azt hiszem nem az, és annak van magyar verziója is. Megpróbálok utánanézni, és majd megírom a blogodra. De nekem elég az egyszerű rajzolóprogram is.

Vélemény, hozzászólás?